Cemre Düşmesi Nedir Kısaca
Cemre kelimesi, Arapça kökenli kelimedir. Sözlük anlamında kor ve ateş anlamına gelir. Halk arasında inançlar doğrultusunda sıcaklığın artması olarakta bilinir.
Kış mevsiminin sonlarına doğru geldiğimizde havaların tekrar ısınması ilkbaharın başlangıcının habercisi olarak kabul edilir. İlkbahar başlamadan önce sırayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılır. Hava, su, toprağa düşen cemreler ısınmasına sebep olur. Mevsimsel olarak soğukluğun önüne geçilmiş olunmaktadır.
19-20 Şubat tarihinde havaya, 26-27 Şubat tarihinde suya, 5-6 Mart tarihinde ise toprağa düşer. Her yıl düzenli olarak bu tarihlerde hava, su, toprak ısınmaya başlar ilkbaharın habercisi olur.
Halkın inançlarında cemrenin düşmesiyle hava, su, toprağın tekrardan ısınmaya başlayacağıdır. Ancak coğrafi bölgelere göre farklılık göstermektedir. Güneş ışınları toprağı ısıtır, yansıyan ışınlar havayı ısıtır. Dağların yüksek kesimlerinde halen kar görülebilir soğukluklar devam eder. Gelenek ve göreneklere göre cemre düşmesiyle birlikte Hıdrıellez ve Nevruz kutlamaları yapılır.
Türk kültüründe önemli yere sahiptir. Uzun yıllar boyunca bu dönemlerde kutlamalar yapılır, etkinlikler, festivaller düzenlenir. Divan şairleri cemre zamanında övgü şiirleri yazar bunları insanlara aktarırlardı.
Meterolojik olarak ısınma toprak, hava ve su şeklinde başlar. İlk toprağın ısınmasıyla havanın ısınmasına son olarakta suyun ısınmasını göstermektedir. Cemrenin düştüğü zamanlar dahi hava soğuyabilmektedir. Bunlar değişkenlik göstermesi eski zamanlardan kalan gelenek ve göreneklerimizdendir. Mevsimlerin değişmesi ve etkilerinin artması bunlara eşdeğerdir. Cemre düşmesi modern meteoroloji ile ilişkilendirilmemelidir. Küresel ısınma ve atmosfer olaylarına bağlı olarak mevsimler değişiklik gösterebilir.