Madde Doğada Kaç Halde Bulunur
Hacme ve kütleye sahip olan her şey madde olarak nitelendirilir. Maddeler doğada üç halde bulunur. Gördüğümüz her madde katı, sıvı ve gazdan halindedir.
Katı maddeler: Belli bir bicime sahi olan sert maddelerdir. Tanecikleri arasındaki boşluklar yok denecek kadar az olması katılığını verir. Maddenin en düzenli halidir. Sıcaklık ile genleşebilir yapıya sahiptir. Maddenin katı haline cisim denir. Örneğin tahta, masa, dolap, altın, taş, kum katı haldedir.
Sıvı maddeler: Akışkan yapıya sahiplerdir, bulundukları kabın şeklini alırlar. Her sıvı akışkan yapıya sahip değildir. Taneciklerinin arasındaki boşluk katıya göre daha fazladır. Tanecikler birbirleri üzerinde hareket edebilir. Titreşim ile hareket halindedir. Sıcaklığın etkisiyle genleşebilir ancak sıkılaştırılamaz.
Gaz: Gözle görülmeyen ancak varlığı hissedilen madde türüdür. Maddenin en dağınık halidir, bulundukları yerin şeklini alırlar. Karbondioksit ve oksijen benzeri yapıya sahiplerdir. Sıkıştırılabilir özelliğine sahiptir. Molekülleri arasında en çok boşluk olan halidir. Belirli şekil ve hacimleri yoktur. Titreşim ve öteleme sonucunda harekete sahip olurlar.
çok güzel görsel tavsiye ederim