Okul

Kan Nasıl Temizlenir Kısaca

Kan, atardamar, toplardamar ve kılcal damarlarda dolaşan, plazma, alyuvar, akyuvar, kan pulcuklarından oluşan, kırmızı renkte, yaşam kaynağımız olan bir sıvıdır. Kanın en önemli görevi, kalpten diğer organlara ve hücrelere yaşam için gereken oksijeni götürmektir. Kalp bir pompa vazifesi görerek, kanın damarlar vasıtasıyla vücutta dolaşımını sağlar. Akciğer ve kalbimiz mükemmel bir uyum içinde çalışarak kan vasıtasıyla vücudun ihtiyacı olan oksijenin gerekli yerlere ulaştırılmasını sağlarlar.

Kan Nasıl Temizlenir?

Böbrekler Kanı Nasıl Temizler?

Kalpten pompalanan kanın dörtte biri, böbrek atardamarı ile böbreklere ulaşır. Kan böbrekten geçerken “nefron” denilen mikro süzgeçlerden geçerken süzülme işlemi gerçekleşir. Kandaki zararlı maddeler filtre edilerek, kan zararlı maddelerden temizlenmiş olur.

Akciğerlerde Kan Nasıl Temizlenir?

Toplardamarlarda dolaşan kirli kan, kalbe ulaştıktan sonra kalpteki atardamarlardan geçerek akciğere gönderilir. Kanı kirleten karbondioksit, solunumla dışarı atılır, yerine oksijen alınır. Bu şekilde kan temizlenmiş olur.

Kalbimiz günde yaklaşım 100 bin kez atarak, kanın vücutta sürekli bir dolaşım yapmasını sağlayan bir organdır.

Kanı Temiz Tutmak İçin Neler Yapılmalı

– Hayvansal yağ ve margarinlerden uzak durmalısınız. Bu yağlar damarlarınızın tıkayarak, temiz kan akışının zayıflamasına neden olurlar.
– Kan temizliğinde önemli görevi olan böbreklerinizin sağlıklı çalışabilmesi için her gün en az 2 litre su tüketmeye özen gösterin.
– Sigara ve alkolden uzak durun. Sigara kanın oksijen taşıma kapasitesini düşürmekte ve kan basıncının yükselmesine neden olmaktadır.
– Taze sebze ve meyve tüketimine ağırlık verin.
– Asitli ve gazlı içecekler tüketmeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu