Sorular Cevaplar

Deniz Suyu Neden Tuzludur

Yazın denize girdiğiniz takdirde yanlışlıkla olmasa da ağzınıza biraz deniz suyu kaçabilir. Tadının tuzlu olduğunu fark edersiniz peki koskocaman denizin içinde ne kadar tuz olabilirde karışımdan dolayı tadı bu kadar tuzlu olsun? Hepiniz merak edilmiştir buna açıklık getirelim.

Yapılan araştırmalar doğrultusunda eski zamanlarda dağlardan gelen suların denize tuz taşıdığına inanılıyor. Suların kayaları aşındırarak tuz tanelerini denize Denizin tuzlu olmasına yer kabuğunda oluşan çatlaklar sonucu ortaya çıkan klor denize karışarak sodyum klorür tuzunu ortaya çıkartır. Yüksek miktarda olduğunda denizin dibine çöker belirli oranda tuz sabit kalır. Buharlaşmanın görüldüğü kesimlerde suyun gitmesi tuz oranının artması sonucunda tuz oranı daha fazla hissedilir.

Denizlere ve okyanuslara tuzlar akarsular sayesinde taşınır. Yağmur yağması beraberinde kayaçları aşındırmasıyla suyla birleşerek karbonik asiti oluşturur. Kayaların çoğunda tuz bulunur. Uzun bir süreç sonucunda tatlı sularda tuzlanmış olur zaman içerisinde tuzlu su haline gelir.

Denizlerdeki tuzluluk oranını etkileyen bir diğer faktör volkanlardır. Dünyanın oluşumunda milyonlarca patlama meydana gelmiş okyanusların dibinde tuz oranları artmıştır. Kayaların eriyerek su yüzeyinde yer bulması tuzun karışımına neden olmuştur. Günümüzde zaman zaman devam eden volkanik patlamalar suyun tuzlanmasında etkili hale gelir. İçlerindeki tuz bulunan parçacıklar denizde bol miktarda tuz oluşturur.

Deniz ve okyanusların dibindeki çatlaklardan bol miktarda tuz bulunur. Suların sürekli tuzlu olmasında meydana gelen etkenlerden biridir.

Deniz ve okyanuslardaki tuz oranı bölgelere göre değişiklik gösterir. Buharlaşmanın fazla olduğu yerlerde tuz oranı daha fazladır. Akdeniz bölgesinde özellikle tuz oranının fazla olduğu bilinir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu