Atom mu Büyük Hücre mi?
Atom maddenin en küçük yapı taşıdır. Sayısız atom bir araya gelerek hücreleri oluşturur. Hücreler bir araya gelerek dokuları, dokular organları, organlar sistemleri, sistemler ise canlıları oluşturur. Canlı olarak yapımızdaki en küçük yapı birimi atomlardır.
Gözle görülmeyen ve bölünmeyen en küçük parçası atomdur. Atom fiziksel ve kimyasal olarak etkilere maruz kaldığında kendisinden başka bir şeye dönüşmezler. Atomlarda (+) yüklü protonlar, (-) yüklü elektronlar ve yüksüz nötronlar bulunur. Atomu bir araya getiren bu parçalara müdahale edilemez.
Atomu oluşturan parçacıklar
Çekirdek: Atomun merkezinde bulunur.
Protonlar: “p” harfi ile ifade edilir. Elementlerde proton sayısı sabittir.
Elektron: “e” harfi ile ifade edilir. Çekirdek çevresinde belirli yörüngede hareket eder.
İyon: Pozitif veya negatif elektrik yükü taşıyan atomlara denir. Pozitif nötr atomdan elektronların uzaklaşması sonucunda olur. Negatif atoma elektron dahil edildiğinde oluşur.
İzotop atom: Proton sayıları aynı ve nötron sayıları farklı olması durumunda izotop atom denir. İzotop atomlar kimyasal özellikleri aynı ancak fiziksel özellikleri farklıdır.
Soğan zarına baktığınızda optik mikroskopla hücreleri gözleriniz ile görebilirsiniz. Demir tozuna baktığınız zaman atomları hiçbir şekilde görmeniz mümkün olmaz. Yüksek mercek sistemine sahip elektro mikroskopların yardımları ile görünebilir.
Örnek resimde gördüğümüz gibi optik mikroskoplarla soğan zarına ve demir tozuna bakılmaktadır.