Baykuşların Özellikleri Nelerdir
Baykuşları daha çok geceleri sesleri ile duyarız bazen ağaç dallarına konduklarında büyük parlak gözleri ışıldadığını fark ederiz. Kafaları ve gözleri diğer kuşlara göre daha büyük ve belirgindir. Yırtıcı hayvanlar grubuna girerler, beslenme ihtiyaçlarını avcılık yaparak karşılarlar. İnançlara göre baykuşlar ölümün habercisi olduğu gibi uğursuzlukta getirebiliyor hakkında bir çok rivayet var.
- Baykuşların başı 360 derece kadar etrafa dönebilir.
- Dişi baykuş erkeğine göre daha iri ve büyüktür.
- Yılda en çok 10 yumurta bırakırlar.
- Yavruların yumurtadan çıkma süreleri 30 ile 40 gün arasında değişiyor.
- İnsanların göremediklerini sahip oldukları gözleri ile daha hassas olarak görebilirler.
- Gecelerimiz onların gündüzü olmaktadır gözleri ve kulakları sayesinde çok iyi avlanabilirler.
- Kulaklarını istedikleri zaman kullanabilirler.
- Gözleri hareketsizdir kafalarını çevirerek görebilirler.
- Gündüzleri ağaçların arasında uyuyarak geçirirler.
- Göz yapısında mor rengine sahip kimyasal madde barındırırlar.
- Kuşlar arasında mavi rengi ayırt edebilen tek kuş türü baykuştur.
Geceleri avlanan baykuşların gözleri ve kulakları oldukça hassastır. Gecenin sessizliğinde küçük canlıların ayak seslerini dahi duyabiliyorlar. Gözleri karanlıkta çok iyi görür. Gündüzleri dinlenmek için yuvalarına dönerler. Gece olduğunda tekrar dışarı çıkarak yaşamlarını devam ettirirler. Kulakları perdeli olduğundan istediğinde açıp kapatabilirler.
Baykuşlar türlerine göre yaşam süreleri farklılık gösterir. Genel olarak baykuşların yaşamı 60 ila 70 yıl arasındadır. İnsan ömrüne yakın ömürleri vardır.
Tür bakımından yüzden fazladır. Kartal boyuna ulaşan baykuşlarda vardır.
Baykuşlar beslenmek için fare, tavşan, haşere, şahin, kartal, atmaca gibi canlıları avlarlar. İhtiyacı olan görme ve duyma yetileri ldukça gelişmiştir.
Baykuşlar avcılık yeteneğini kullanarak fare, tavşan ve haşere gibi canlıları avlamak konusunda ustalar. Kümes hayvanlarını dahi avladıkları görülmüştür.