Alyuvarların Görevleri Nedir
Alyuvarlar, kanımızda bulunan kırmızı kan hücreleridir. Aynı zamanda kanımıza kırmızı rengini verir. Vücudumuzdaki en önemli görevi içinde hemoglobin molekülü ile oksijen ve karbondioksitin taşınmasını sağlamak. Akciğerlerimizde yenilenerek karbondioksit alınır yerine oksijen yüklenerek vücudumuzda dağıtılır. Bir nevi vücudumuzda taşıyıcı görevini üstlenir.
Alyuvarlar vücudumuzdaki yassı kemiklerin içindeki kırmızı iliklerde üretilir. Kemiklerimizin içindeki iliklerde ihtiyacımız olan miktar kadar üretilir. Üretimlerinde çekirdekli olarak üretilir daha sonradan çekirdeklerini kaybederek faaliyetlerini devam ettirirler. İçlerinde hemoglobin molekülü bulunur. Demir molekülüne bağlı protein (globin) bulunur. Akciğerlerimize ulaşarak oksijenle yenilenerek tekrar kalbimize doğru yola alarak vücudumuza dağılırlar. Sürekli olarak döngü içerisindedir. Temiz kan kılcal damarlar ile oksijeni dağıtır. Hemoglobine dokulardan karbondioksit bağlanarak tekrar akciğerlimize ulaşır.
Her insanda alyuvar sayısı değişkendir, sağlıklı insanda 4.5-5 milyon tane alyuvar bulunur. Vücudumuzda sürekli olarak alyuvar üretimi yapılırken ölen hücrelerin yerine geçerler. Belirli bir sayıda sürekli artış iniş gösterir. Hastalık durumunda vücudumuzda alyuvar üretimi azalabilir bu yüzden ilik nakli yapılır.
Kemik iliğinden elde edilen alyuvarlar artar ve azalabilir. Vücudumuzda yetersiz alyuvar bulunması durumunda oksijen dağılımı azalır. Oksijen ihtiyacımız iletilmediğinden dolayı yoruluruz, hareket etmekte zorluk çekeriz, çeşitli hastalıkları tetikler.
güzelmiş