Güneş Takvimi Nedir
Dünyamızın güneş etrafında dönmesi sonucunda hazırlanan takvimler güneş esaslı takvim olmaktadır. Güneş takvimleri yılları 365 gün 6 saate denk gelmektedir her 4 yılda bir şubat ayı 28 yerine 29 gün sayılarak takvimin şaşması önlenmiştir. Günümüze kadar hesaplanan en doğru takvim olmaktadır dünya genelinde en çok kullanılan ve kabul edilmiştir.
Jülyen, Gregoryen, Baha’i, Coptic, İran, Malayalam, Tamil ve Thai gibi takvimler güneş yılı esas alınarak hazırlanmıştır.
Günlük hayatımızda kullandığımız takvimde güneş takvimi olup miladi takvimi oluşturmaktadır. Güneş takviminin yapımında dünyanın güneşin etrafında dönüş süresi hesaplanarak hazırlanmıştır.
Dünyanın konumu hesaplamasında ekinoks kullanılır ve mevsimler belirlenmektedir. İlk olarak dünyanın güneş etrafında dönmesini Mısırlılar tarafından bulunup 1 yıl 365 gün olarak kabul edilip on iki aya bölüp 30 gün kabul ettiler. Gelişimi iyonlular, yunanlılar, Romalılar tarafından geliştirilerek günümüzde kullandığımız takvim haline gelmiştir.