Beyin Göçü Nedir Kısaca
Akıllı ve bilgili insanların bazı sebeplere bağlı olarak başka ülkelere temelli gitmesidir. Beyin göçleri gelişmemiş ülkelerden gelişmiş ülkelere yapılır. Kendi yaşadığı ülkede bilgisinin karşılığını alamayan kişiler farklı ülkelere çalışmaya gider. Bu ülkeler değişkenlik gösterebilir. Kimi mühendislik alanında yurtdışında büyük kuruluşlarda hizmet vermektedir. Yaşadığı ülkenin kendisi için yetersiz hissettiği zaman yapılır.
Beyin göçleri gelişmemiş ülkelerde daha çok görülür. Kendisini geliştiren insanların iş bulamayarak mesleğini yapamadıklarından dolayı başka ülkelere giderek çalışma imkanı bulurlar. Kendi ülkelerine göre çok daha yüksek rakamlarda maaş imkanına kavuşabilirler. Beyin göçü gittikleri yere aynı zamanda sahip oldukları bilgi, deneyim ve meslekleri de götürmeleriyle ortaya çıkar. Kendi ülkelerinde çok ucuza çalışırken başka ülkelerde hakkıyla çalışabilirler.
Örneğin Irak ve İran gibi ülkelerde vasıflı insanların değerli bilinmediğinden dolayı halen ülkemizde çalışan insanlar bulunmaktadır. Kendi ülkelerinde istedikleri değer gösterilmezken başka ülkelerde değer görmektedirler.
Ülkemizde beyin göçleri ekonomik krizler ve işsizlikle başlamıştır. Üniversite mezunları dahi iş bulamayarak sokaklarda simit sattıklarını duyabiliriz.