Okul

Sindirim Sistemini Oluşturan Yapı ve Organlar Nelerdir

Konuda yediğimiz yiyeceklerin ağımızdan aldığımız süreçte başlayan yapı ve organların görevlerini anlatmaktadır.

Sindirim sistemimiz yapıların ve organların bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Yediğimiz yiyeceklerin sindirildikten sonra vücudumuzdan dışarıya atılana kadar geçen zamandır.

Ağız: İlk aşamada ağız yolu ile başlamaktadır aldığımız yiyecekleri dil ve dişlerimizin yardımı sayesinde ezerek parçalarız. Tükürük ile birlikte ıslatılır ve karıştırılmaktadır.

Yutak: Ağzımızdan gelen yiyeceklerin yemek borusuna doğru gitmesini sağlamak için soluk borusunu kapatmaktadır. Besinlerin itilmesi sağlanır nasıl yutkunduğumuz zaman bu durum gerçekleşir.

Yemek Borusu: Ağız ile mide arasındaki köprü olarak bilir yemeklerin midemize gitmesini sağlar.

Mide: Besinlerin içinde bulundurduğu sıvı ile birlikte parçalanarak fiziksel sindirim gerçekleşir. Proteinlerin sindirimi oluştuktan sonra bağırsaklara gönderilir.

İnce Bağırsak: Sindirim sisteminin parçalarından birisi olmaktadır. İçinde bulunan yağlar kimyasal sindirime uğrar. Yağ, protein, karbonhidrat burada sindirimi gerçekleştirerek kana geçer.

Kalın Bağırsak: Sindirilmemiş besinlerin içersinde su, mineraller emilerek kana karışır. Kalan atıklar ise dışarı atılması için ilerlemeye devam eder.

Anüs: Kalın bağırsağın son kısmı olup besinlerin dışarı atılması için görev görür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu