Okul

Davulun Özellikleri Nelerdir

Davulun Özellikleri Nedir, Davul Özellikleri Kısaca

Davul Türk toplumu içersinde bilinen geleneksel şarkılardır. Vurmalı çalgılar sınıfına dahil olup ahşap ile kapatılmıştır. Şekli silindire benzer iki tarafı kapalıdır. Ortasına toprakta pişirilmiş deriden kapatılır. Sopa ile çalınır iki el ile birliktede çalınabilmektedir. Davul çalanlara verilen ad davulcu olmaktadır. Bugün bandolarda kullanılıp ve baget ile birlikte çalınan küçük davulların adları trampettir.

Anadolu’nun yöresel çalgısı olan davulların boyları 60, 70 ve 80 büyüklükte olurlar. Ortalama olarak Anadolu’da bu çalgıların boyları 40 cm çapına sahip olanlar görülmektedir. Davulda kullanılan malzeme ahşap ve deri olduğundan dolayı germe oranına göre istenilen sese ulaşılır. Ağaç gibi bölümlerden meydana gelirler gerilmiş deri sayesinde ses içersinde yankılanarak ortaya çıkar. Çeşitli ritimlerde davul çalınabilir kalın ve ince tokmaklarla vurulacak ses elde edilir.

Davut Çeşitleri
Timballer
Bango
Konga
Bas davul
Kirişi davul ve trampetler

Günümüzün rock ve hareketli müziklerinin enstrümanı olarak bilinir. Gürültülü ses çıkardığından dolayı bir ritim içersinde olması gereklidir. Ramazan ayında İslam ülkelerinde sahur vaktinde çalınmaktadır.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu