Koyunhisar Savaşının Nedenleri ve Sonuçları
Koyumhisar Savaşı 18 Temmuz – 27 Temmuz 1302 tarihleri arasında yapılmıştır. Osmanlı beyliğinin yükseliş dönemidir. Bizans imparatorluğunun yenilgi ile sonuçlandığı savaş oldu. Osmanlı ve Bizans arasındaki ilk savaş olarak bilinir. Bizans imparatoru II: Andronikos Paleologos yenilgi ardından kaçarak canını kurtarmıştır. Tarihi kitaplarda savaşın nedeni olarak Osmanlı Devleti’nin Nikea (günümüzde İzmit) tekrar Türk hakimiyetine almak istemesi olarak gösterildi. Savaşta Bizans birlikleri 2 bin, Osmanlı birlikleri 5 bin kişi olarak katılmıştır.
Koyunhisar savaşının nedenleri;
Osmanlı beyliğinin İzmit’e yaklaşmaları sonucunda Bizanslılar tarafında tekfurların aralarında anlaşarak Osmanlılara karşı saldırması.
Koyunhisar savaşının sonuçları;
Osmanlı beyliği gücünü Bizanslılara göstermiştir.
Osmanlılar tekfurlarının ordusunu yenerek zayıflamış olan Bizans’ın üzerine gitmeye devam etmiştir.
Bursa’nın kuzeyi hariç diğer yerler Osmanlının himayesine girmiştir.
Osman Gazi savaşı kazanması ile ününe ün katmış, çevrede yaşayan beyliklerden gönüllüler Osman Gazi komutasındaki orduya katılmışlardır.
Paralı askerlere karşı zafer kazanan Osman Gazi için önemli savaşlardan olmuştur. Mücadelede Osman Gazi2nin yeğeni olan Aydoğdu Bey hayatını kaybeder. Çok üzülen Osman Gazi kabrini Koyunhisar beldesinin girişine yapılmasını istemiştir.
Guzel ama savasin onemini yazsaydiniz daha iyi olurdu simdi bunu aricam!!!