İpek Böcekçiliği En Çok Hangi Bölgede Yapılır
İpek böceklerinin hangi illerimizde yetiştirilerek, ipek üretiminde ekonomik etkisi öğrenmiş olacağız. Adından da anlaşılacağı gibi ipek üretiminde ihtiyaç gerek duyulan böcektir. İpek böcekleri dut yapraklarının üzerine bırakılır ve yumurtlamasından üç dört gün sonra ölürler. Bahar ayında yaprakların üzerinde larva halinde çıkan tırtıllar tüylü ve siyah renkte olurlar. Dut yaprakları ile beslenirler. Gün boyunca dört yada beş defa gömlek değiştirir, bir iki ay içinde 7-8cm boyuna ulaşırlar. Büyüdükten sonra üst dudaklarındaki delikten zamk halinde sıvı çıkartarak kozalak oluştururlar. Dış kısımları ördükten sonra kendi vücutlarını örtmeye devam ederek işçinde kalırlar. Canlılar 2-3 hafta içinde kelebek haline gelerek kozalağı parçalayarak dışarı çıkarlar. Bunun için kozalak parçalanmadan kozalar toplanıp sıcak suya atılarak tırtıllar öldürülür. İpek kozaları sayesinde tel tel ipek lifleri çıkartılarak ipek üretimi yapılır.
İpek böceği yetiştirimi ve işlemeciği yaygın olarak Bilecik, Eskişehir, Ankara, Sakarya, Bursa, Bolu, Antalya, Balıkesir, Hatay, Isparta, İzmir, Kocaeli ve Muğla illerimizde yapılmaktadır.
İpek üreticiliğinde sektörün büyümesi ile yıl 100 bin kişiye iş istihdamı sağlamaktadır. Hammadde olarak ipek böceklerinin üretimi önemli rol üstlenmektedir. Ülkemizde en fazla Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde yapılmaktadır. Yıl boyunca 40-70 ton arası koza elde edilmektedir.
bende yapmak ıstıyorum