Okul

Doğalgaz Nasıl Oluşur

Doğalgaz, yerkabuğunun içine fosil kaynaklarının yanıcı gaz karışımına dönüşmesidir. Petrol türevi yakıt olarak kullanılmaktadır. Tercih edilen yakıt kaynaklarındandır. Doğal gazın büyük bir kısmı metan gazından oluşur. Doğal gaz yanıcı olduğundan olması ile havada gaz halinde bulunur. Yanıcı bir şeyle yaklaşılması tehlikeli olup tutuştuğu zaman birbirlerini ateşleyerek yakabilir.

Doğal gazın oluşumu yerkabuğunun altında belli bir jeolojik zamandan sonra metan ve hidrokarbonların karışımı sonucunda kokusuz ve havadan daha hafif gaz karşımıdır. Binlerce yıl önce bitki ve hayvan artıkları toprağa karışarak kimyasal ayrışmaya uğrayarak gerçekleşir. Bunlar yer altında belli bir bölge içinde birikerek basınç ve sıcaklıkla doğru orantılı olarak radyoaktivite etkisi sonucunda petrol kömür ve doğalgaz oluşumuna neden olur.

Doğalgaz kullanım alanları; Enerji ihtiyacımızın büyük bir kısmını doğalgaz kullanarak karşılamaktayız. Çevre dostu olduğu gibi zarar vermemektedir.

Isınma olarak evlerde yoğu şekilde kullanılmaktadır. Rahatlık istekleri doğrultusunda kullanılarak ısınmalarını sağlar. Kombiler ve kaloriferler sayesinde çeşitli şekilde kullanılır.

Sanayi alanında atölye, fırın gibi küçük alanlarda olmaktadır. Demir-çelik, çimento, kimya sanayisi, cam ve kiremit imalatı gibi alanlarda yararlanılır.

CNG (sıkıştırılmış doğalgaz) konforlu olduğu gibi ekonomiktir. Temiz yakıt olarak boru hattı döşenmiş yerlerde kullanılmaya sunuur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu