Dünya Kültür Mirası Nedir? Ülkemizde Bulunan Dünya Kültür Mirasları
Dünya kültürel mirasları UNESCO (United Nations Education, Science And Culture) Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür tarafından belirlenen kültürel veya doğal varlıkların listeye alınarak koruma altına alınmasıdır. Dünya mirasları 175’ten fazla ülkenin katkıları ile oluşturulmuştur. Yapılan antlaşma sonucunda tarihi ve kültürel bakımından değer taşıyan miraslar koruma altına alınarak gelecek nesillere taşınmıştır.
UNESCO, 1972 yılında yapılan konferans sonucunda 38 maddelik antlaşma 175 ülke tarafından imzalanarak Dünya Mirası kriterlerine uyan doğa eserlerini koruma altına alması sağlanmıştır. Gelecek nesillere bırakılabilecek olan en büyük eserler olmaktadır.
Ülkemizde yer alan Dünya Kültür Mirası listesindeki yerler;
Kapadokya ve Göremi Milli Parkı; Kapadokya’nın oluşumu 60 milyon yıl öncesine dayanarak volkanik dağın püskürttüğü lav ve küller sonucunda yumuşak bir tabaka oluşturmuştur. Zamanla rüzgar, yağmur ve güneşin etkisi ile aşınarak günümüzdeki haline ulaşmıştır.
Hattuşaş (Hitit Başkenti); Hitit devletinin başkenti olan Hattuşaş sanat ve mimari olarak gelişmiş olmasından dolayı koruma altına alınmıştır.
Nemrut Dağı; Dünyanın 8 harikasından birisi olarak kabul edilmektedir. Adıyaman’da yer almaktadır. Kommagene kralı Antiochus Theos tarafından yapılmıştır.
Truva Antik Kenti; Çanakkale merkezinde yer alıp “Hisarlık Tepesi”nde bulunmaktadır. Tarihin iz bırakan “Truva Savaşı” burada gerçekleşmiş olup antik kent olarak kabul edilmiştir.
Selimiye Camii ve Külliyesi; II. Selim tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan camidir. Mimar Sinan, Selimiye camisi ile ilgili “ustalık eserim” olarak adlandırdığı camidir. Osmanlı Mimarisinin önemli eserlerindendir.
Bergama Antik Kenti; İzmir ilinde yer alan Antik metin ve Pergamon ya da Pergamonos olarak yer almasıdır.