Petekler Hangi Geometrik Şekle Benzerler ve Sağladığı Avantajlar
Altıların matematiksel olarak becerileri bilim insanlarının araştırmalarına konu olmuştur. Ballarını depolamak için en uygun geometrik şekil olan altıgeni kullanırlar. Bölmeler arasında boşluk kalmadığı gibi en yüksek miktarda verim alabilecekleri bilinmektedir. Her birinin derinliği 3cm derinliğinde, duvarların kalınlığı ise milimetrenin yüzde beşi kadar olmaktadır. Altıgen şekil kullanmaları kare ve dikdörtgene göre çok daha dayanıklı ve korumalıdır. Arı peteklerinin yarı akışkan olması balı taşıması ve arıyı taşımasına yardımcı olur. Köşelerinin aşınmaması için peteğin altıgen şekle sahip olması daha koruyucu olacaktır.
Arıların diğer geometrik şekilleri seçmemesinin sebebi ise beşgen, sekizgen ve dairesel yapılsaydı bölmeler arasında bölükler olacaktı. Arılar çok daha fazla çalışmak zorunda kalıp harcayacakları bal mumunun oranı artacaktı.
Altıgen şekillerde yükün ağırlığını her noktasına eşit olarak yaymaktadır. kenarlarının şeklini korumasına yardımcı olarak zarar görmesini engeller. Yapılan hesaplamalar sayesinde arı petekleri balların depolanması için oldukça uygundur. Arılar bu sayede balın depolanmasında çok fazla zaman harcamadan koruma altına almaktadır.