Armonika Hakkında Bilgi
Armonika olarak bildiğimiz halk arasında mızıka olarak tabir edilir. Üflemeli çalgılar sınıfına girerek nefesimiz ve deliklerden geçerek hoş bir tını oluşturmaktadır. Ellerimizle ses tonunun değiştirilmesini yapabiliriz. Bir çok müzikle birlikte ekip halinde çalınabilir.
Sıra çan ve çubuk veya sırça tüplerden oluşmuş müzik aletidir. Sesin kırılması sonucunda ortaya nota çıkabilir. Çanları camdan olan armonika en yaygın olandır. Klavyeli armonikalar yapılarak seslilikte fazlalık yapılmıştır.
Mızıkada ilk olarak tek ses çıkarmayı öğrenmek, üç çeşit ses tekniği olması dil hareketleri; dil kapma, dil kıvırma ve dudak büzme şeklinde seslerde değişiklik yapılabilir. İlk öğrenilmesi gereken teknik ses bükme olmaktadır. Ses bükme üfleyerek bükme ve çekerek bükme olup ilk 6 delik çekerek, son üç delik üflenerek bükülebilmektedir.
Kromatik mızıka: Yaylı mekanizmaya sahip olup üflenmesi durumunda delikler kapanıp açılabilir. Kapaklar üflenerek hareket ettirilebilir, tek mızıka ile bir çok ton nota çıkartılması mümkün.