Fiber Optik Nedir? Fiber Optik Kablolar Işığı Nasıl İletir?
Fiber optik çağımızın en gelişmiş veri ağının parçasıdır. İnsan saçından dahi daha ince kalınlıkta olup üstü saf camla örtülmüştür. Verilerin ışık hızı ile iletilmesini sağlayarak yansıtması sonucunda ulaşacağı noktaya iletir. Fiber optik kabloların tercih edilmesinin nedeni çevre şartlarının olumsuz olmasına bağlıdır. Nem, rutubet, elektriksel alanla da verilerin aktarılmasını olumsuz etkilemektedir. Fiber optik kablolar ışık hızı ile iletim yapar. Saniyede 300 bin km hızda veri alış-verişi gerçekleştirir.
Fiber optik kablonun içindekiler;
Merkez: Işığın hareket etmesin sağlayan ince ve dayanıklı cam tabaka.
Cam örtü: Merkezi dıştan saran optik maddeden üreten ve yansıtan malzeme.
Kılıf: Optik kabloyu baştan sonra darbe ve neme karşı koruyan katmandır.
Fiber optik kablolar aynaya benzetilmektedir. Yansıma gücü sonucunda ulaşacağı noktaya kadar inanılmaz hızda ilerler. Saniyede milyonlarca veri aktarımı gerçekleştirebilir.
Işığı nasıl iletir?
Lazerden gönderilen ışık demeti doğrusal bir yol izler. Kıvrımlı noktalarda yansıma gücü sayesinde a noktasından b noktasına yansıyarak etkilemektedir. Merkezdeki yolu takip ederek kaybolmasını önlemektedir. Fiber kablolarda kıvrımlar verilerin aktarılmasında yavaşlık olmasına bağlı olarak daha çok düz yol izlemesine özen gösterilir. Veri iletim hızında sınırları zorlaması ve kalite adına düz olarak gönderilir. Cam örtü sayesinde yansıtma kayıpsız şekilde önemlidir.
Fiber optik kabloların kullanımları devasal büyüklükte veri merkezlerinde kullanılır. Verilerin saniyede milyonlarca aktarımı sorunsuz şekilde sağlanmaktadır. kabloların üzerine yerleştirilen tabaka kemirgen canlılarında ısırmasını önleyerek zarar gelmesinin önüne geçer.