Kutupta Yaşayan Canlılar Ortama Nasıl Uyum Sağlar
Kutuplarda hava soğukluğu -80 dereceye kadar düşebiliyor. İncelendiği zaman oldukça fazla türden canlıların burada yaşam sürdükleri gözlemlenebiliyor. Canlıların kutuplardaki dondurucu soğukluğa nasıl uyum sağladıkları ise kendilerinde saklıdır.
Örneğin kutuplarda yaşayan kutup ayılarının soğuktan etkilenmemesi, dondurucu suya girdiğinde üşümemelerini sağlayan özelliği kürkleridir. Derilerinin altında bulunan yağ tabakaları ve kürklerinin birleşmesi sonucunda üşümelerini önlüyor. Hava sıcaklıkları dondurucu olmasına rağmen yedikleri yiyecekler ile yağ tabakalarını korumaktadır. Hayvanların giysileri olmadıkları gibi buralarda yaşamaları yağları ve kürkleri sağlamaktadır. Kızak çeken köpeklerde dahi sahip oldukları kürk sayesinde soğukta korunmaktadır.
Kutuplarda yaşayan canlıların uyum sağlamasında kürkleri etkili olmaktadır. Kutuplarda ve ılıman yerlerde yaşayan hayvanların kürkleri arasında fazla fark olmamasına rağmen korumaktadır. Yağ tabakaları vücutlarını ısıtmaktadır. Soğuk alanlarda bulunduklarında onları koruyan yağ tabakaları olduğu gözden kaçırılmaması gerekir. Kılcal damar ve toplar damarlarda kan akışı ile vücutlarındaki ısı korunmaktadır.
Dondurucu soğuklarda yaşayan balıkların donmamasının sebebi pullarından salgılanan donmayı önleyici proteinler sayesinde onların canlı kalmasını sağlıyor. Yaşamlarını bu sayede sağlayarak donmaktan korunuyorlar.