Fırtına Nedir? Nasıl Oluşur?
Doğa olayları çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelmektedir. Bunlar arasında en çok rastlanılanı rüzgardır. Alçak ve yüksek basınç doğrultusunda rüzgar oluşumuna neden olur. Soğuk ve sıcak havanın bir araya gelmesi sonucunda hava akımı gerçekleşir. Hava hareketlerinin oluşu çeşitli rüzgar türlerinin meydana gelmesine neden olmaktadır. Rüzgarlar arasında tehlikeli olanlardan birisi fırtınadır. Şiddetli esen rüzgarın yanı sıra çevrede bulunanları savurur. Yer ve şiddete bağlı olarak insanlar için tehlike arz edebilir.
Fırtınanın oluşumu rüzgar sebepli olmayabilir. Meteorolojik olaylarında gerçekleşmesi durumunda fırtınalar kendisini gösterebilir. Kar, dolu, yağmur gibi olayların etkisi ile fırtına görülebilir. Saatteki hızı 60km üstüne çıktığı durumlarda rüzgarın başlangıcıdır. Hızını yeri geldiği zaman arttırabilir yada düşürebilir. Fırtına şiddetine göre saatte yüzlerce km hıza ulaşabilmektedir.
Fırtınanın oluşumuna neden olan faktörlerden birisi deniz ve kara farklılıklarıdır. Genelde kıyı kesimlerde şiddetli fırtınalar görülür. Karalarda fırtınaların beraberinde gök gürültüsü, yağmur, yıldırım gibi meteorolojik olayların görülmesi tehlikeli fırtınaların habercisidir.
Fırtınalar oluşması ile beraberinde çeşitli maddeler taşır. Bunlar dolu ve kar taneleri olabilir. Bazen kumları savurarak beraberinde götürebilirler. Çöllerde meydana gelen fırtınalar genellikle kum fırtınası olur. Kumla birleşen fırtınalar uzun ve tehlikeli olabiliyor.