Şahmeran Efsanesi Kısaca
Şahmeran efsanesi mitolojide yer alan kahramanlardandır. Vücudun belden aşağısı yılana benzeyen yapı, üst kısmı ise güzeller güzeli bir kızı anımsatmaktadır. Yılanların şahı ve efendisi olduğu düşünülüyor. Tarihte Tarsus çevresinde yaşayan canlı türü olduğu bilinmektedir.
Tarih boyunca efsane olarak çocuklara anlatılmıştır. Efsane olduğundan gerçek olmadığı çocukları oyaladığı düşünülmektedir. Gerçek olsa da tarih boyunca insanlar dilden dile dolaştırarak gerçekliğini kaybeden efsanelerden olmuştur. Bütün yılanlar onun emrinde ve ona itaatkarlardır.
Cemşab adındaki genç, bulduğu balı arkadaşlarından saklamak için kuyunun dibine bırakır. Burada rehin kaldığından dolayı yukarıya çıkamaz. Ufak bir delik görür ve içeriyi gözetler. Kazara Şahmeranla karşılaşır. Korkar ve geri çekilir, ona zarar vermediğini görünce yakınlaşmaya karar verir. Şahmeran Cemşabı sever. Ona insanların bilmediği gizemleri öğreterek yol gösterir. Tarihte Cemşab ile ilgili söylentiler Lokman Hekim olduğudur.
Muhteşemliği ve görselliği bakımından artık orada kalmaz ve evini özler. Evine dönmek ister, şahmeran kalması için ısrar eder. Kararlı olmasından dolayı yol gösterir ve izin verir. Kendisini gördüğünü kimseye anlatmamasını söyler. Cemşab döner ve kimseye hiçbir şey anlatmaz. Hükümdarın hastalığını duyar, çaresi Şahmeranın vücudunda saklı olmasıdır. Vezir ülkede yaşayan insanları hamamlara toplayarak onların yıkanmasını ister. Şahmeran ile tanışanların vücutları yıkandığı zaman pullarla kaplı olduğu ortaya çıkacaktır. Vezir, Cemşab’ı yakalatır ve zorla Şahmeranın yerini söyletir.
Şahmeran yakalanır. Cemşabın üzgün olduğunun farkına varır. Bunun istemende yaptığını anlar. Öleceğini bilir ve bu sefer Cemşab ile konuşmak ister. Kendisi hakkında öldürüldüğünde eti suyunu vezir içirmesini, eti de hükümdara yemesini söyler. Suyu vezire içirir ve ölür. Eti hükümdara yedirir ve onu iyileştirir. Cemşab ise vezir ilan edilir.