Okul

Güneş Patlaması Nedir?

Güneşimiz evrende bulunan milyarlarca yıldızdan sadece bir tanesidir. Bugüne kadar keşfedilen yıldızlar arasında orta büyüklükte olarak sınıflandırılmıştır. Güneş diğer yıldızlara göre alev topu halinde olup muazzam bir ısı ve ışık yaymaktadır. İnanılmaz sıcaklık ve çekim doğrultusunda zincirleme füzyonlar meydana gelir. Çevresine ısı ve enerji yaydığı gibi ortaya çıkan helyum ile beraber patlamalar meydana gelir. Güneşin çekim kuvveti doğrultusunda patlamalar adeta dünyamızı yok edecek kadar kuvvetli olmaktadır. Güneş patlamalar sonucunda her yıl 4 milyon ton kütlesi uzaya saçılmaktadır. Patlama sonucunda insan yaşamını doğrudan etkileyecek bir etki yaratmaktadır. Yörüngesindeki gezegenlerine doğru saçılan ısı kütlesi kendisini göstermektedir.

Güneş patlaması nedir?
Güneşte oluşan siyaha yakın lekeler patlamalar sonucunda bölgelerde daha az sıcaklığının olduğunu gösterir. Maddenin iyonlaşmış hali olarak meydana gelir. Güneş lekeleri bir nevi patlamalar sonucunda uzaya yaydığı etkiler doğrultusunda göstermektedir. Güneş patlamalarının etkisi milyarlarca atom bombasına eş değer olarak güneşin üzerinde kendisini göstermektedir. Devasal patlamalar dünyamızın kütlesinden kat ve kat daha fazla olmak üzere oluşur.

Güneş patlamaları yörüngede bulunan gezegenleri de doğrudan etkiler. Patlama sonucunda ortaya çıkan termonükleer reaksiyonlardan dolayı ışınlarında daha fazla enerji yansıtarak etki yaratır. Güneş patlaması atmosferdeki katmanlara zarar vererek etkisini kaybetmesine sebep olmaktadır. Küresel ısınmanın da bir sebebi ise güneşten gelen ışınların inanılmaz derecede yüksek olmasıdır. Yayılan elektro manyetik etkiler doğrultusunda elektrikli cihazların bozulmasına dahi sebep olabilir. 19. yüzyılın ortaların meydana gelen patlama elektrikli cihazların bozulmalarına sebep oldu. İnsanlık hayatını felç edecek kadar inanılmaz yükseklerde olup yaşamı durdururdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu