Nevruz İle İlgili Yazı
Kültürümüzde yeri olan önemli günlerden birisi Nevruz Bayramı olmaktadır. İlkbaharın gelişini kutlamak adına nevruz şenlikleri yapılarak doğa, şiir, müzik, öykü, gelenek ve kültürlerimiz ile bir bütün oluşturmuştur. Nevruz bayramı düzenli olarak kutlamalar yapılarak ilkbaharın habercisi olmaktadır.
Türk tarihinde önemli yere sahip olan nevruz gece ve gündüzün eşit olduğu tarihe denk gelir. 21 Mart günü Nevruz bayramı kabul edilerek ilkbaharın gelişi kabul edilmektedir. Nevruzun getirdikleri doğada ağaçlar çiçek açar, hayvanlar uyanır, bereket ve iyiliğin temsilcisi olarak hayatımıza dahil olur. İyiliğin simgesi olan nevruz ile sevgi ve neşenin bir araya gelmesi kardeşliği temsil etmektedir. Nevruz bayramında hoşgörü büyük önem taşıyarak kardeşlik tam anlamıyla yaşanır.
Nevruz tarih boyunca kutlanan kültürel değerlerinden olmuştur. tarihte Yeni Kün, Yengi Kün, Yeni Yıl, Yengi Gün, Ergenekon, Çağan, Ergenekün, Ulustın, Uluğ Küni Baba Marta, Bahara Kavuşma, Ulaşma gibi çeşitli isimler ile anılmıştır. Nevruz olması Sultan-ı Nevruz, Mart dokuzu ve Nevruz Sultanı gibi isimlerle hatırlanmaktadır.
Tarihinde Nevruz bayramı Hun, Göktürk, Uygur, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde günümüze kadar bayram olarak kabul edilmiştir. Ülkemizde Ergenekon bayramı adı altında kutlamalar yapılmıştır. Nevruz bayramı sadece ülkemizde değil Türkmenistan, Kazakistan, Azerbaycan ve Özbekistan gibi diğer ülkelerde de resmi bayramdır.
Nevruz coşku ve eğlence ile karşılanarak uçurtmalar yapılır, yumurtalar rengarenk boyanır, iyi dileklerde bulunur, demir dövülür, tatlılar yemekler dağıtılarak kardeşlik, dostluk ve hoşgörü yaşanmaktadır.
21 mart günü Türk dünyası olarak ortak kültürel değerler okunarak paylaşılır. Çeşitli etkinlikler düzenlenerek yarışmalar yapılmaktadır. Diğer Türk devletlerinden gelen öğrenciler ve davetliler konuşma yaparak Nevruz Bayramını içten dilekleri ile kutlamaktadırlar.