Angora Tavşanı ve Özellikleri
Anadolu’nun ünlü tavşanlarından olan angora tavşanı, kedisi ve keçisi gibi tanınmaktadır. 17. yüzyıllarda tavşana önem verilmemesinden dolayı ülkemizde nesli tükenmiştir. Yurtdışına çıkartılarak çoğaltılan tavşanlar koruma altına alınmıştır. Ülkemizde tekrar üretimine başlanması adına Almanya’da bulunan Türk vatandaşının aracılığı sayesine ülkemize tekrardan getirilmiştir. Diğer tavşanlara göre farklılıkları olmaktadır.
Angora tavşanının özellikleri
Uzun ve tüyleri ile diğer tavşanlardan ayrılmaktadır. Otçul oldukları gibi etle de araları iyi olmaktadır. Fiziksel olarak boyunları kısa, başı yuvarlak, kulakları dik ve uçlarında püskül olan tüylerden oluşmaktadır. İnce ve uzun ayaklara sahiplerdir. Götürüldükleri ülkelere uyum sağlaması adına yünlerinde kesilmeler yapılabilir. Fransız angora tavşanında yünü kalite, boyama iplikleri haline getirilmesi için uygun olmaktadır. Almanya angora tavşanının yumuşak tüylü ve verimsiz olmaktadır. İngiltere angorası’nın baş ve ayakları daha yünlü şekildedir. Ülkemizde angora tavşanlarının bakımı kolay olmayarak ilgi ve yardım istemektedir. Angora tavşanları kafeslerde bakılır ve sağlıklı şekilde beslenmelidir.
Yünleri uzun olması onların ilgi belemense neden olmaktadır. Günlük olarak tüyler taranarak zarar verilmemelidir. İş gücünün fazla olan ülkelerde daha çok yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kendi kıllarını yutmalarından dışarı atmaları gerekir, atılmayan tüyler ilerleyen zamanlarda sağlıkları için tehdit oluşturmaktadır. Tüyler belli uzunluklara ulaştıkları zaman kırpılması gerekir. Anne olan angora tavşanları tüylerinden yavruları için yatak hazırlar. Doğum yapması durumunda açlık ve korku yaşadığı zaman kendi yavrularına zarar verebilir. Doğum süreleri ortalama 33 gün olmaktadır.
Günümüzde angora tavşanları Çin, Almanya, Fransa, Brezilya gibi ülkelerde yetiştiriciliği yapılır. Tavşanların yünlerini Fransa, İtalya, Almanya, Japonya gibi ülkeler ihtiyaç duyar. Ülkemizde yetiştiriciliği ve bakımında sıkıntı olmasından dolayı sıkça yapılmaz.