Okul

Haşhaş Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Haşhaş, halk arasında yuvarlak şekle sahip olan, tepe kısmından dışarıya doğru güneş gibi açılan bitki uyuşturucu ilaçları için kullanıldığı bilinmektedir. Ülkemizde üretimi yasak olup gerekli kurumlar tarafından denetlenerek üretimi yapılmaktadır. üretimi TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) tarafından kontrol altında gerçekleştiriliyor. Kaçak olarak yetiştirilmesi suç sayılmaktadır. Günümüzde Afyon, Uşak, Kütahya, Antalya, Isparta gibi bölgelerimizde yetiştirilerek ilaç sanayisinde yoğun şekilde kullanılır. Kullanımı yasa dışı olmaması adına TMO tarafından çiftçiye verilir.

Kapsül şekline benzeyen yapısı ile içinde çeşitli tohumlar bulunur. Tohumların yarısı yağdan oluşması, ezilerek elde edilen yağın kullanımı ile yapılmaktadır. Haşhaş sabahları peksimet yapımında hamur içinde sürülen madde olmaktadır. Pastane ve çeşitli evlerde poğaça, kurabiye gibi süslemelerde kullanılmaktadır.

Haşhaş yetiştiriciliği kolay şekilde yapılır. Yaz aylarında kolayca yetiştiği gibi şart aramadan yerine getirir. Yılda bir kez olmak üzere ürün verir. Bitki ve ilaç endüstrisinde uyuşturucu ilaçların yapımına katılır. Yasak olması ile birlikte elde kalanlar ise çeşitli yağ üretimi amaçlı kullanılır. Haşhaş üretimi tıp alanında yüzde 90 oranında faydalanılmaktadır. Dünyada ilk sırada Hintliler onu takiben Türkler üretimini yaparak yurtdışına ihracatını gerçekleştirir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu