Enflasyon Nedir? Etkileri Nelerdir?
Cari fiyat değerinde olan fiyatların sürekli ve hızlı şekilde gösterdiği artış ve düşüşle birlikte paranın değerindeki araştırmalar olmaktadır. Enflasyon ekonominin hareketliliğine bağlı olarak para biriminin değerinin değişikliğini yansıtır. Enflasyon ortaya çıkışı ile para birimine olan güven artarak global anlamda değerlenmiş olmaktadır. Enflasyon iki şekilde incelenmektedir.
Talep enflasyonu: Üretilen mal ve hizmetler doğrultusunda tüketicinin ihtiyacı karşılanmaması durumunda fiyatların artış olmasına neden olur. Hizmet alacak kişilerin ihtiyaçlarının karşılanmaması para yönünden değersizleşmesine neden olarak etki yaratır. Tüketici talebini azaltmaya yönelik tedbirlerin alınması gereklidir.
Maliyet enflasyonu: Üretim giderleri doğrultusunda üretimin maliyetlerinin artması sonucunda artış gözlemlenir. İthalatı yüksek olan ülkelerde özellikle enflasyon oranı çok daha yüksektir.
Üretim maliyetlerine göre fiyatlandırma yapılmaları durumunda para değerini kaybeder. Oluşan ekonomik anlamda durgunluk beraberinde krize kapı açmaktadır. Enflasyonun yükselmesi ve karşılık olarak gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Kısır döngü içerisinde girmesi ekonomik faaliyetlerin durması anlamına gelir.
Enflasyon gelişmekte olan ülkelerin temel sorunlarından olarak nüfusun fazla olması kıtlığı ve talebi karşılanmamasına neden olur. Nüfusta artış olması insanların gıda, giyim, eğlence ihtiyaçlarında yetersiz kalınması durumunda etki yaratır. Enflasyonun en temel nedeni insanların ihtiyaç duydukları paralar ve kullanım alanları olmaktadır. Üretim maliyetinin yanı sıra paranın karşılığının bulunması gerekir.
Ekonomik sonuçlar: Kar yapındaki düşüş nedeni ile cazibesini yitirir. Elde olanlar değerini kaybetmesi sonucunda para değeri artar. Bunun beraberinde üretim de arz iç piyasa talebinin yetmemesi dışarıdan ihracat yapılmasına neden olur. Bütçe açığına etki yaratarak düşmesine sebebiyet verir.