Azınlık Hükümeti Nedir? Nasıl Kurulur?
Seçimlerin ardından gündemde sıkça konuşulan konulardan birisi “azınlık hükümeti” olmuştur. Siyasi partiler tek başına ve koalisyon şeklinde hükümet kuramadıkları durumunda azınlık hükümeti kurulur. Cumhuriyet yönetim biçimlerinde Anayasa tarafından sunulan yetkiler doğrultusunda azınlık hükümeti kendisini gösterir.
Azınlık hükümetinde tek başına ve koalisyon şeklinde kurulmadığı takdirde, Cumhurbaşkanı tarafından en yüksek oyu alan partiye hükümet kurulması için yetki verilir. Hükümet kurma çabaları başlanır ve parlamentoda oylama yapılarak koalisyon dışında yüzde 50’nin üzerinde oy alınması durumunda hükümet kurulur. Demokrasinin olduğu dönemlerde hükümet kurulması oldukça önemli noktalardan olmaktadır.
Azınlık hükümetinin kurulması işleri doğru şekilde idare etmediği takdirde güven oylamasında güven oyu alamazsa yeni hükümet görevi alır. Güven oyu oldukça önemli olduğu gibi tek başına iktidar olmaması getirilecek kanun ve tasarılarda önem taşımaktadır. Bu doğrultuda azınlık hükümeti tek başına keyfi yasama organını yürütmesinde yetkileri elinden alınmış olmaktadır.
Günümüzde bir çok Avrupa ülkesinde koalisyonun yanı sıra azınlık hükümeti doğrultusunda ülke yönetimi sağlanarak kontrol edilmektedir. Ekonomi anlamda birlik beraberlik içerisinde yasalar çıkartılarak doğru kararlar alınmaktadır.