Okul

Kültür Şoku Nedir

Kişilerin sahip oldukları kültürlerden başka kültürlere geçmesi durumunda kültür şokları yaşanır. İnsanların yeni kültürlere uyum sağlaması adına girdikleri zorluk, sıkıntı ve bunalımlar kültür şokunun belirtileridir. İnsanların psikolojik olarak farklı bir kültüre uyum sağlama aşamasında yaşadığı sıkıntılarla kendilerini göstermeleri kaçınılmaz olmaktadır.

Bireylerin farklı kültürlere dahil olmaları ile psikolojik olarak yaşadıkları olumsuzluklardır. Çevresel olarak etkilenmeleri her geçen gün daha ağır bir duruma ulaşabilir. Kültürlere bağlı olan insanların davranışlarının yanı sıra hoşgörüye bağlı şekilde değişebilir. Farklı kültürler ve yaşam biçimlerinin içinde insan kendisini sudan çıkmış balıktan farksız görecektir. Psikolojik olarak çevresel sıkıntılar yaşaması kaçınılmaz olmaktadır.

Kültürler arasında farklılıkların sağlanması adına zamana ihtiyaçları olur. Uyum içinde kültürlere bağlılıklarını göstermeleri zamanla olmaktadır. Kültürel alanlarda öğrendikleri ve geleceklerine sahip olmaları çalışmaları doğrultusunda gerçekleşir. Kısmen olarak insanların yaşamları birbirlerine karşı hükümsüz kalabilmekle aynı durum olur.

Kültür şoku insanlar için 4-5 seneye kadar devam edebilir. Zamanla birlikte alışması ve kültürlerin benzerliği süreyi kısaltmaktadır. Eğitimli ve kültürlü insanların diğer kültürlere adapte olma süreleri çok daha kısa olmaktadır. Kendince kültürünü sevmesi anlaşılmasını kolaylaştırmaktadır. Genelde gözlem, endişe, kabullenme ve geri dönüş olarak dört evde sonucunda kültür şoku görülebilir. Birbirlerinden farklı bir şekilde kendisini görebilmektedir. İnsanlar zamanla pişmanlık yaşaması kendi doğduğu ve büyüğü toprakların parçası olmasıyla geri dönüşlerin başlamasına neden olmaktadır. Kişiden kişiye değişebilen durum olmasından dolayı dönüşler çok daha kısa sürede tamamlanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu