Ekber ve Erşed Sistemi Nedir
Osmanlı Devletinde yönetim biçimlerinde etkin olan sistemlerdendir, hanedanın en yaşlı üyesi olan tahta geçirilerek hükümdar olurdu. O ölmesi ile en yaşlı olan kim varsa hanedandan o tahta geçerek yönetimde söz sahibi olurdu. Ekber ve erşed sistemi ülkenin yönetimine fayda sağladığı gibi zararda getirmekteydi.
Ekber ve erşed sisteminin gelmesi ile sancağa çıkma kaldırılarak, devlet yönetiminde en yaşlı ikinci hanedan üyesi eğitilirdi. Tecrübeler kazandırılarak gelecekte yönetim sağlanmaktaydı. Kafes sisteminde uygulamaya koyularak en yaşlı hanedan üyesi dışındakiler saraya kapatılmışlardır. Şehzadelerin gelecekte devlet yönetimine geçmeleri başarısızlık ile sonuçlanmalarına sebep olmaktaydı. Hükümdarın beklenmeyen ölümü sonucunda tecrübesiz şehzadelerden birisinin tahta geçmesi ülkenin yıkılması ve gerilemesine neden olmaktaydı.
Ekber ve erşed sisteminin uygulanması I. Ahmet döneminde başlamıştır. En yaşlı hanedan üyesinin tahta çıkacak olmasından dolayı taht kavgaları sona ermiştir. En yaşlılar arasında rekabet olarak birbirlerine suikast düşünceleri ortaya çıkmıştır.