Okul

Plüton Gezegeni Hakkında Bilgi

Güneş sisteminde bulunan cüce gezegen olan Plüton, 14 Temmuz 2015 tarihinde NASA tarafından gönderilen “New Horizons” adındaki uzay aracı tarafından keşfine dair ilk adımlar atılmıştır. Öğrenilen bilgilere göre 2 bin 370 kilometre çapa sahip olmasıdır. İnsanlık daha küçük bildiği gezegen aslında çok daha büyüktür.

NASA tarafından projesinde 700 milyon dolarlık New Horizons ile birlikte araştırmalarına başlamıştır. Henüz hakkında çok az bilgi bilinmesine rağmen bugünlerde New Horizons tarafından net bilgiler dünyamıza ulaşmaktadır. Uydusu Charon adında küçük cüce gezegen olmaktadır. Plüton’un keşfi New Horizons uzay aracı ile yapılmıştır. Uydusuna yaklaşarak daha kaliteli bilgiler toplayıp dünyaya iletecek. Cüce gezegenin incelemesini tamamladıktan sonra yeni görevlere yolculuk yapması bekleniyor. Araştırmalar yaşamsal faaliyetlerin olup olmadığı konusunda önem taşımaktadır.

Formal adı 134340 Pluto olarak verilmiştir. Güneş’in yörüngesinde dönen onuncu cüce gezegen olmaktadır. Plüton uzaklığından dolayı yeteri kadar ısınamamaktadır. Soğukluk bakımından taş ve buzdan oluştuğu düşünülmektedir. Kütle hacim bakımından ay’dan küçük olduğu biliniyor.

Plüton ilk olarak 1930 yılında keşfedilmiş ve hakkında yeter kadar bilgiye ulaşılmamıştır. Gönderilen New Horizons sayesinde cüce gezegenin yörüngesine girerek araştırılmasına yardımcı olacaktır.

Plüton Özellikleri
Güneşe uzaklığı 6 milyar km olmaktadır. Güneş etrafında bir yılını dünya zamanına göre 248 yılda tamamlıyor. Büyüklüğü ayın 1/6 kadar olmaktadır. yoğunluk bakımından donmuş ve kaya parçalardan oluşmaktadır. Uzak olması güneşin sıcaklığından faydalanmasını engellemektedir. Yaşam belirtileri henüz gözlemlenmemiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu