30 Ağustos Zaferinin Önemi
Türk milletinin tarihi boyunca yaşadığı dönüm noktalarından birisi olan 30 Ağustos Zafer Bayramı ülkemizin bağımsızlığını kazandığıdır. 30 Ağustos tarihinde ülke topraklarında işgal altına alan son işgalci Yunanlılar İzmir’den denize dökülmesi ile vatan toprakları işgalden kurtulmuştur.
I. Dünya Savaşı sonunda Osmanlı ve İtilaf devletleri arasında yapılan Mondros Ateşkes Antlaşması gereğince vatan toprakları işgal altına gireceğinin habercisi olmuştur. Sevr antlaşmasının yapılması ile vatan toprakları tamamen tehdide açık hale gelmiştir. Türk milleti yok sayılarak ağır şartlar altında yaşanması bekleniyordu. Mustafa Kemal yaşananların farkına vararak bağımsızlık mücadelesini başlatarak 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmıştır. Kongreler düzenleyerek milli hareketi başlatmıştır. Meclisin açılması ile Türk milletinin önündeki bir çok engel kalkarak bağımsızlıklarına ulaşmışlardır.
Türk tarihinde dönüm noktalarından birisi Sakarya Savaşı olmuştur. Yunanlılar 23 Ağustos-12 Eylül 1921 tarihinde yapılan savaşla birlikte bozguna uğratıldılar. Savaşın kazanılması ile Mustafa Kemal’e Mareşal rütbesi verildi. Son olarak yapacakları mücadele ile düşman askerlerini topraklarından atacaklardır. 1922 yılının Ağustos ayında hazırlıklar yapılır ve 26 Ağustos tarihinde harekete geçerek büyük taarruz başlar. 30 Ağustos içinde çembere alınıp düşman birlikleri vatan topraklarından denize dökülerek Türk milleti bağımsızlığını kazanır.