Okul

Kompozisyon Yazarken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Kompozisyon bir konu, düşünce ve araştırma hakkında bilgi verilmesi amaçlı olarak yazılır. Giriş, gelişme ve sonuç bölümünden oluşarak anlatımları gerçekleşir. Yazımdan sayfa düzenine kadar çeşitli noktalara dikkat ederek okumaya değer kompozisyon yazabiliriz.

Giriş bölümü: Konunun başlangıcı yapılır, konunun devamında nelerden bahsedileceğine dair okuyucuya bilgi verilir. Özet olur ve konunun içeriği hakkında detaylı bilgiler bu noktada bulunur.

Gelişme: Konu açıklanmaya başlanır, herhangi bir konu üzerinde farklı fikirler varsa farklı paragrafta yazılmalıdır. Paragraflar arasında gelişme bölümünün devamı olması adına cümleler arasında bağlılık sağlanmalıdır.

Sonuç: Konu sonuna bağlanır, konunun özü çıkartılarak insanlara ders verici bilgiler aktarılır. Konu hakkında herhangi bir açıkla yapılmadan tek paragraftan ve tek cümleden oluşmayacak şekilde açıklanır.

Uzun cümleler kullanılmadan yazılır.

Yazım şekline ve sayfa düzenine dikkat edilir.

Kelime tekrarı yapılmaktan sakınılmalıdır.

Yazar “bu doğrudur”, “böyle olmalıdır” gibi sözlerden kaçınmalıdır.

Günlük konuşma şeklinde “ bir öğrenci çalışıyor, diğeri çalışmıyor” şeklinde olmamalıdır.

Argo’dan ve hakaretlerden kaçınılmalıdır.

Kağıt düzeninde beyaz çizgisiz dosya kullanılmalı. Kurşun veya dolma kalem kullanılabilir. Kompozisyon kağıdının soldan 3cm, sağdan 1,5cm, üstten 4cm, alttan 3cm boşluk bırakılacak şekilde yazılmalıdır. Kağıdın üst kısmına kompozisyonun konusu yazılır. Karalama ve çizmelere yer verilmeden temiz şekilde yazılmalıdır.

Özgün ifadeler kullanılarak yazılmalıdır.

Konu dışına çıkılmadan bilgi verilmelidir.

Kompozisyon sadece yazmak değil dinleme, gözleme ve anlatıma önem verilerek insanlara yarar sağlamalıdır.

İmla kurallarına dikkat edilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu