Okul

Eskiden İnsanlar Yönlerini Nasıl Buluyorlardı

Eski zamanlarda yaşayan insanlar yol bulma konularında oldukça sıkıntılı zamanlar yaşarlardı. Teknolojik aletlere sahip olmadıklarından çeşitli yöntemlerle yön bulma yöntemlerini araştırırlardı. Yol bulma yöntemlerinden yararlanarak kendilerine yol belirleyerek o yönde hareket ederler. Eski yön bulma yöntemleri zor olmasına rağmen insanların yönlerini bulmalarına yardımcı olmaktaydı.

Güneş: Güneşin doğduğu taraf doğu, battığı taraf batı olmak üzere sağımızı doğuya solumuzu batıya verdiğimiz takdirde önümüz kuzey arkamız ise güneyi gösterir.

Camilere bakarak yön bulma: Camiler mihrabı güneyi, giriş yapısı ise kuzeyi gösterir. Camilere bakarak kişiler yön tahminlerini yaparak bulabilirlerdi.

Karınca yuvalarına bakarak yön bulma: Karınca yuvalarının açık ağız kısmı daima güneyi gösterir. Karıncalar soğuktan ve rüzgardan korunmak için yuvalarının ağızlarını güneye doğru açık bırakırlar.

Mezar taşlarına bakarak yön bulma: Mezarlık gibi alanlarda ise insanlar inanışlarına göre hareket ederler. Müslümanların başı kısmı batıya, ayakları doğu, yüzü güneyi gösterecek şekilde defnedilir. Hıristiyanlarda durum ise mezarlarının baş kısmı ise güneyi gösterir.

Taş ve ağalardaki yosunlarla yön bulma: Yosunlar taş ve ağaçlarda daima kuzey kısmında oluşur. Buradan yola çıkarak yosunların oluştuğu bölge kuzeyi işaret eder.

Pusula: Ufak ve mekanik düzeneklere sahip olup yeryüzünün çekim kuvvetine oranla kuzeyi göstermektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu