Öksüz ve Yetim Ne Demektir
Öksüz kişiler annesi ölen kişilere denir. Çocuğun ergenlik döneminden önce anne kaybetmesine denir. Ergenlik dönemine girip birey olması durumunda öksüz denmez. Annesi vefat etmiş olması gerekir, kelime anlamı gereğince annesi olmayan kişilere söylenecek sözcüktür. Ailesinden uzak ve başka yerlerde yetiştirilen kişilere de kullanılır. Ailesinin kaybetmiş olan dünyada yapa yalnız bir başına kalmış çocuklara kullanılır.
Ök’ten türeyip göbek bağı olan “süz” kelimesi türeyerek öksüz sözcüğünü oluşturmuştur.
Yetim kişi ergenlik dönemine girmeden babası vefat eden kişilere denir. Zengin ve fakir fark etmeksizin babası vefat ettiyse eğer yetim sözcüğü kullanılır.
Yetim ve öksüz ise hem annesi hem de babası ölen kişilere yönelik kullanılan sözcüktür.
Öksüz: Annesi ölenlere,
Yetim: Babası ölenlere,
Öksüz ve yetim: Annesi ve babası ölenlere denir.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) doğmadan önce babasını kaybederek yetim, 6 yaşında ise annesini kaybederek öksüz kalmıştır. Kimsesizler olarak amcaları kendisine sahip çıkmıştır. Yetimlere ve öksüzlere sahip çıkmak oldukça önemlidir. Dinimizce yetim ve öksüz olan kişilere sahip çıkılması oldukça önemlidir.
“Yetimlerin ihtiyacına koşan, Allah yolunda savaşa giden askerlerle, gündüzün oruç tutup, geceyi ibadet ile geçiren gibidir.”
[Buhari, Edebü’l-Müfred, 59.]
“Herkim Müslümanlar arasında bir yetimi tutar, götürür, yiyecek ve içeceğine onu ortak ederse Allah onu mutlaka cennete koyacaktır…”
[Tirmizi, Birr ve Sıla, 14]
Dinimiz, yetimlerin gözetilmesini istemiş, onların mallarının haksız bir biçimde ellerinden alınmasını şiddetle yasaklamıştır. Kur’an-ı Kerimde, “Ergenlik çağına erişinceye dek yetimin malına onun iyiliği için olmadıkça dokunmayın”
[En’âm suresi,152]