Hava Kirliliğinin Nedenleri ve Sonuçları
Hava kirliliği toprağı, suyu ve insanların yaşamını doğrudan etkilemektedir. Oluşumuna sebep olan etkenler ortadan kaldırılarak temiz hava sahasına sahip olabiliriz. Sanayileşmeler her geçen gün yerleşim yerlerine yaklaşarak insanların zararlı gazlarla dolu havayı solumasına neden oluyor. Kentsel yerleşim yerlerde gökyüzü adeta pislikten görülmez haldedir. Geceleri sis çökmüş gibi yıldızların görülmesini dahi önlemektedir.
Hava kirliliğinin nedenleri
Sanayi kuruşlarının atık maddeleri havaya ve doğaya bırakılması sonucunda kirlilik oluşur.
Termik santrallerden yüksek miktarda kükürtdioksit yayılmasından dolayı havanın kirlenmesi, bitki örtüsüne ve tarımsal alanlara ciddi zarar vermesi.
Yakma tesislerinde gerekli önlemlerin alınmaması sonucunda ortaya çıkan emisyonların atmosfere yayılması.
Konutların ısıtılmasında kullanılan kömür ve benzeri yakıt türlerinden dolayı ortaya çıkan gazların havaya karışma durumu.
Bitki örtüsünün zarar görmesi, ormanların tahrip edilerek yok olması.
Maden ocakları ile ormanların ve doğanın dengesinin bozulması.
Hava kirliliğinin sonuçları
Atmosferde biriken zararlı gazlar asit yağmurların oluşumuna neden olur. Yeryüzüne inen maddeler tarım alanlarını, bitki örtüsünü, doğayı ve canlıların yaşamına zarar verir. Tahrip edici etki yaratarak gelişmesini de olumsuz şekilde etkilemektedir.
Canlılarda solunum yetersizliğine neden olur. Solunum yolu hastalıkları olan astım, bronşit, halsizlik ve iştahsızlığa sebep olmaktadır. Uzun süre havadaki zararlı gazların solunması kanser yapıcı etkisi vardır.
Ormanların zarar görerek bitki örtüsünün yok olmasına neden olur. Ormanlarda yaşayan hayvan ve böcek türleri zarar görüp ekosistemdeki denge bozulur.
Binaların dış cepheleri, araçların yüzeyleri kararır ve aşınmalara neden olur.