Okul

Farabi’nin Bilime Katkıları Nelerdir

Farabi, gerçek adı Ebu Nasır Muhammed İbn el-Farah el-Farabi M.S. 870 yıllarında Türkistan’da yaşamış olan Türk alimlerinden. Yaşadığı dönemde yaptığı çalışmalar ile 8. ve 13. yüzyıllar arasında İslam dünyasının önden gelen bilim adamı ve filozoflarındandır. Aldığı eğitim ile filozof ve bilim adamlığında ustalık çağını yaşadı. Platon ve Aristo2nun felsefesini İslam felsefesi ile bağdaştırmak için çalışmalar yapmıştır.

Müzik alanında çalışmalar yaparak müzik kitabı ve enstrümanları icat etmiştir. Fizikte boşluğun varlığını kanıtlayan, 17 müzik, tıp ve sosyoloji üzeri 11 toplamda 117 eser,ahlak üzerine 7, siyaset bilimleri üzerine 7, mantık üzerine 43, metafizik üzerine 11 eseri bulunmaktadır.

Hava titreşimlerinde ilk mantıklı çalışma tarihte Farabi tarafından yapılmıştır. Sesin havadaki molekülleri titreştirerek yayıldığı, sesin yayılması ile etkisinin azaldığı ve yok olduğunu ispatlamıştır. Fizik, matematik, metafizik alanlarında yaptığı çalışmalar Avrupalı bilginler tarafından ilham kaynağı olarak görülmüştür. İlimlerin sınıflandırılmasında önemli rol oynamıştır. Nahiv mantık, beyaz üçüzlü ilimler; matematik, geometri, musiki ve astronomi dahil edilerek dördüzlü ilimleri açıkladı.

Farabi çalışmaları ile uzun yıllar boyunca bilim alanında insanlığa yaptığı katkılar ile etkisini göstermiştir. Bir çok alim insan Farabi’nin çalışmalarından yola çıkarak bilimin gelişmesinde rol oynamıştır. Dünyaca tanınan Farabinin çalışmaları ve insanlığa katkıları takdir ile karşılanmıştır.

2 Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu