Yanlış Hesap Bağdat’tan Döner Anlamı ve Hikayesi
Yapılan hesap kitap yanlış olduktan sonra er yada geç ortaya çıkacaktır, hatanın ortaya çıkması her şeyin başa alınmasına neden olur. Örneğin gömleğin düğmelerini baştan yanlış iliklediğimiz zaman sona geldiğimizde fazla olur ve tekrardan başa dönülmesi gerekir. Yapacağımız hesap hatalarında dahi diğerlerinin yanlış hesaplanarak ortaya çıkılmaz bir hale gelir. Yanlış hesap yapılmamalı ve bunların doğru şekilde hesaplanması gerekmektedir. İşimize önem veriyorsak genelde iki defa tekrarlanması gereklidir.
Yanlış hesap Bağdat’tan döner ile ilgili hikaye
Sokağın kenarında lüks bir lokanta açılır. Yemeklerin yapılması için özel bir manavla anlaşma yapılır. Her gün taze ürünler mutfağa gelerek yemek yapılacaktır. Fiyatlar belirlenir ama yanlış bir hata yapılır. Fiyatlar yanlışlıkla ucuz olarak deftere kaydedilir, ödenen paralar aslında fazla olmaktadır. Bunun üzerine ay sonu ödemeler geldiği zaman yanlışlıklar yapılır. Lokantada pişen yemekler gelen ürünlere göre hesaplanarak ucuza verilirdi. Bunun üzerine ay sonunda hesaplar birbirlerini tutmaz. Hesap tutarları birbirlerine uygun olmadıklarından dolayı giderlere göre harcamalar fazla gelir. Manavdan alınan ürünlerin bedeli fazla olması ve ucuza yemek verilmesi insanlara zarar vermiştir. Yapılan yanlış hesaptan dolayı ürünler ucuza verilmesi bütçelerine zarar vermiş olup lokanta zarar etmiştir.
Hayatımızda yapacağımzı yanlış hesaplamalar zincirleme olarak kendisinden sonraki olayları tetikleyebilir. Bunlar bize zarar olarka döner ve düzeltmemiz oldukça zaman alabilir.