Ülkemizde Nesli Tükenen Hayvanlar
Küresel ısınma, yaşam alanlarının yok edilmesi ve çoğalmak için gerekli besin değerini bulmamalarına bağlı olarak gerçekleşiyor. İzinsiz avcılıktan dolayı da hayvanların nesli tükenmek üzere olmasına rağmen avlanmaları nesillerinin tükenmesine neden oluyor. Hayvanların doğal yaşam alanlarının da etkilenmesine bağlı olarak soyları tükenmiş oluyor.
Kelaynak
Ülkemizde tek olan Kelaynaklar Bilecik, Urfa illerinde görülür. Dünya üzerinde sayıları ortalama 500 tane olmaktadır.
Akdeniz foku
Doğu Akdeniz sahillerinde görülen fok türlerindendir. İzinsiz ve aşırı avlanma yüzünden sayıları azalmıştır. Yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldıkları gibi ülkemizde soyları tükenmiştir.
Hint oklu kirpisi
İskenderun ve çevresinde bir çok görülen kirpi türlerindendir.
Asya aslanı
Kedigiller familyasının üyesi oldukları gibi Hindistan’ın çevrelerinde yaşarlar. Gir ormanlarında görülen hayvanların türü oldukça fazladır. Eskiden Yunanistan’a Türkiye’ye kadar uzanan canlıların bugün ülkemizde soyu tükenmiştir.
Anadolu parsı
Ortadoğu ve Batı Asya’da yaygın olarak görülen hayvandır. Pars’ların alt türü olarak kabul edilenlerdendir. Genetik olarak çok benzetilmektedir.
Asya fili
Cinsine göre yaşayan tek üyesi olmaktadır. Asya’nın en iri hayvanı olarakta bilinir. Günümüzde Hindistan, Seri Lanka, Çinhindi, Endonezya gibi yerlerde yaşamaktadır.
Hazar kaplanı
Yalnız yaşamayı seven canlı türüdür. Çiftleşecekleri zaman bir araya gelerek çoğalırlar. Erkeklerin dişleri dişilere göre daha büyüktür. 100 günlük gebelik dönemleri olup tek seferde en fazla üç yavru doğurabilirler.