Sorular CevaplarTeknoloji

Bilgisayarın Parçaları ve Görevleri

Bilgisayar denildiği zaman teknoloji harikası olan elektronik parçaların bir araya getirilmesi aklınıza gelebilir. İnsanın yapamayacağı işlemi bilgisayar işlemcisi sayesinde görevi yerine getirebilir. Bilgisayarı oluşturan parçalar ve onların görevleri çalışma prensibini de göstermektedir.

CPU: Bilgisayarın işlemcisi’dir. Biz onu beyni olarak düşünebiliriz. Program ve uygulamalarda komut veren ve yönetendir. Bellekten alarak kodları çözer ve karşılığı olanları geri gönderir. Bütün işlemler CPU üzerinden yapılarak oluşur. Bilgisayarın yeteneği ve hızı ile işlemci kendisini gösterebilir.

Harddisk: Bilgisayarın depolama alanıdır. Herhangi bir veri kaydedileceği zaman harddisk üzerine kaydedilir. Dosyalar, fotoğraflar ve kayıtların hepsi bunun üzerinden yapılarak gerçekleştirilmektedir. Sabit olan harddiskler kullanılarak veriler yazılır ve silinir.

Mainboard: Ana karttır. Bilgisayarın parçalarını bir araya getiren alan olarak düşünebiliriz. Bütün parçalar ana kart üzerinden birleşerek işlem yapılmasına uygun hale getirir. Veriler gönderilir, alınır ve kullanımı gösterir.

RAM: Random Access Memory, rasgele erişim belliği olarak işlem yapmak için RAM gereklidir. İşlemci performansına bağlı olarak bilgisayarın RAM’inden yararlanmaktadır. Grafik türü işlemler için gereklidir.

Klavye: Bilgisayarda kullanıcılar yazı yazmak için tuşlu parçadır.

Monitör: Bilgisayarın ekranıdır. Görsel bağlantı kasa ile yapılarak görüntünün ekrana verilmesi sağlanır.

Mouse: Fare olarakta bildiğimiz bilgisayarda fare imlecini hareket edip kontrol etmeye yarayan parçadır.

Scanner: Tarayıcı, bilgisayarda kağıdın veya resmi okuyarak bilgisayara aktarmaya yarayan cihazdır.

Printer: Bilgisayardaki yazı ve görsellerin kağıda dökülmesini sağlayan parçadır.

Modem: Bilgisayarın internete bağlanması için ihtiyacı olan parçadır.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu