Doktorların Kademe Sıralaması
Günümüzün popüler ve gelecek vaat eden mesleklerin başında sağlık sektörü gelmekte. Doktorluk mesleği kendi alanı altında bir çok dalda incelenmektedir. Uzun bir eğitim öğretim döneminin içinde olacaksınız. Mesleğinize sahip olmak isterken çeşitli zorluklarla karşılaşacaksınız. Doktor olan kişiler çeşitli sınavlara girer ve kademe sıralamasında yükseliş sağlarlar. TUS sınavları doktorluk mesleğinde kademe olarak yükselmek için yapılmakta. Başarılı ile geçen sınav sonucunda doktorlukta bir üst seviyeye yükselebilir.
Mezun olan kişiler doktorluğa “pratisyen doktor” olarak başlar. Zaman içinde doktorluğunu yerine getirmektedir.
Doktorların aşağıdan yukarıya kadar kademe sıralaması;
Pratisyen doktor: Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra alınan unvandır.
Uzman doktor: Tıp fakültesinden mezun olup TUS sınavında başarı elde etmiş kişiler uzman doktor olur. 4-6 yıllık doktora eğitimini tamamladıktan sonra olunmaktadır.
Operatör doktor: Cerrah doktorlara denir. Tıp fakültesinden mezun olan ve TUS sınavında başarı elde etmiş kişiler eğitimini tamamladıktan sonra Op. Dr. Olurlar.
Yardımcı doçent: Doçentten önce gelen eğitim uvanıdır.
Doçent: Üniversitelerde eğitim veren öğretim üyesidir.
Profesör: Doçent olduktan sonra hazırladıkları tez sonucunda profesör olurlar. Kısaltılmışı Prof. Op. Dr. Gibidir.
Ordinaryüs: Üniversite en az beş yıl profesör olarak eğitim veren, üstün başarı gösteren tanınmış öğretim üyeleri arasından seçilen kişilerdir. Bilim adamlarına eskiden verilen unvan 1960 yılından itibaren kaldırılmıştır.