Türk Müzeciliğinin Kurulmasında Öncülük Eden Kişiler
Müzelerin kurulması ülkeleri kültürel ve tarihsel anlamda değer taşıyan zenginliklerin sergilendikleri yerlerdir. Toplumlara asırlar boyunca ait olan değerler müzecilik ile aktarılmıştır. Medeniyetlerin izlerini taşıyan sanat, bilim gibi tarihte önem taşıyan değerlerde müzelerin içinde sergilenir. Türlerine göre müzelerden sergilenen eserler birbirlerinden ayrılmaktadır.
Ülkemizde müzeciliği getiren ve çalışmalar yapan iki isim bulunmaktadır. Osman Handi Bey, Halil Ethem Eldem tarafından müzeciğe öncülük edinmiştir.
Osman Hamdi Bey
Henüz 15 yaşında eğitim alması için Paris’e gönderildi. Ünlü ressamlarla tanışarak onlarla çalışma fırsatı yakalamıştır. İstanbul’a dönüşü ile beraber Saray Protokol Müdür Yardımcısı olarak görev aldı. 1884 yılında alınan karar ile ülkedeki eserlerin yurtdışına çıkartılması yasaklanmıştır. Eserler yurtiçinde kalması müzeciliğin temel için ihtiyaçları karşılar olmuştur. Nemrut dağı, Lagina Tapınağı ve Sayda kazı çalışmalar yaptı. Eserlerin sergilenmesi için 1881 yılında İstanbul Arkeoloji Müzesini 1889 yılında hizmete açmıştır.
Halit Ethem Eldem
Berlin’de biyoloji ve kimya eğitimi aldı, tarih ve Arkeolojiye olan ilgisinden Osman Hamdi Bey’in yanında yardımcılığa getirilmesini sağlamıştır. Birlikte müze işletmeciliği yaparak kazı çalışmalarına devam ettirmiştir. Didim, Milet, Priene, Sart kazıları sayesinde önemli eserler gün yüzüne çıkmıştır. Eserler sergilenmeye başlanarak Topkapı Sarayında, Kubbealtı, Arz Odası, Paşa, Mecidiye, Bağdat köşkleri halkın ziyaretine açılmıştır.
Beni buyuk bir derten kurdardiniz tsk
harika bir site sonunda aradığımı buldum teşekkürler
Teşekkür ederim insallah dogru bilgidir .
ÇOK ŞÜKÜR SONUNDA BULABİLDİM NEYİ AÇSAM HAYATI ÇIKIYODU KARŞIMA
teşşekürler
zühre
teşekkür edriz bizi bilgilendirdiğiniz için ödevim gereken herşeyi öğrendim
TEKRARDAN TEŞŞEKÜRLER
ZÜHRE
çok yardımcı oldunuz gerekli bilgiyi aldım
AYNEN BU SİTEYE GİREN HERKEZ ALIYOR ZATEN
bişey soruvaktımda bilgi doğrumuymuş benimde ödevim varda