Komşunun Komşu Üzerindeki Hakları Maddeleri
Dinimize göre komşunun komşusu üzerinde hakları olup kabul etmesi gerekir. Dinimizde de anlatılan anlatıldığı gibi komşu komşuya yardımcı olarak yol göstermektedir. İslam dinimize göre tencereden çıkan yemek kokusu komşumuza giderse ona da bir tabak vermek gerekir. Komşumuz açken bizim tok yatmamız doğru olmadığı gibidir. Peygamber efendimiz komşuluğa önem vererek yardımlaşma ve dayanışmayı dama göstermiştir. İslam dinine yerleşen düşünceler insanları bir ederek rahatlamasını sağlamaktadır.
Müslüman komşusuyla beraber güzel geçinmeli, etrafına güven vermesi gerekir.
Komşusunun malına mülküne göz koymamalı, onlara kendi malı gibi bakmalıdır.
Komşuların şerrinden ve kötülüklerinden emin olmadan kararlar alınmamalıdır. Gerçek müminler kötülüğünü görmende komşusuna kötü bakmamalıdır.
Ahiret gününde rahat etmek isteyenler komşusuna iyilik etmesi gerekir.
Komşularımıza iyilik yapmalı, ikramda bulunmalı ve selamlaşmalıyız. Ziyarete gidildiği gibi yardımlarına da gidilmelidir. Sevinç, kaderli günlerimizi birlikte paylaşarak dertlerin derman olmamız gerekir. Gerektiğinde cenaze işlerinde yardımcı olarak onlara yardımcı olmalıyız.
Kapı komşularımıza yardımcı olmalı, yol göstermeli ve destek olmalıyız.
Allah’a ibadet edilmeli ve şirk koşulmamalıdır. Anamıza, babamıza, komşulara, akrabalara ve yakınımızdakilere iyilik ederek hayırlara vesile olmalıyız. Allah böbürlenen ve kendisini beğenen insanları sevmez.