Güvenoyu Nedir
Seçimlerin yapılması sonucunda Cumhurbaşkanı tarafından en yüksek oranda oyu alan partiye hükümeti kurma görevi verilir. Göreve başlayabilmesi için TBMM tarafından güvenoyunun alınması gerekmektedir. Yeni hükümetin kurulması için mecliste çoğunluğunun sağlanması gereklidir. Meclis tarafından %50’nin üzerinde oy alınması sonucunda hükümeti kurabilmeye hak kazanır.
Güvenoyu sadece yeni hükümet kurulumunda değil yeni kurulan bakanlar kurulunun da geçerli sayılması için mecliste kabul görmesi gerekir. Görev ve sorumluluklarını bilen bakanlar güven oylamasından geçerek yetkilerine ulaşırlar. Meclis tarafından güvenoyu alınamadığı takdirde göreve başlayamazlar, tekrardan bakanların seçilerek meclise sunulması gerektiği beklenir. Ülkede hükümetin istikrarı sağlanamadığı zamanlar, ülkede yaşanan sorunlar hükümeti zayıflatıyorsa ve ihtiyaç duyulduğu zamanda yapılabilir.
Bakanlar kurulu güvenoyu aldıktan sonra 3 ay geçmeden güvenoyu istenemez.
Başbakan meclisten güvenoyu alamazsa, Cumhurbaşkanına istifasını sunar.
Geçici hükümet kurulacaksa eğer meclisten güvenoyu almadan göreve başlayabilir.
Kritik kararlar olması durumunda başbakan ve bakanlar kurulu ile ilgili güvenoyu talebinde bulunulabilir.
Güvenoyu mecliste güvenin sağlanmasında etkili olarak bakanlara yetki verilmesini sağlar.
Güvenoyu alınamaması sonucunda hükümet göreve başlayamaz ve Cumhurbaşkanı tarafından ikinci en yüksek oyu alan partiye hükümet kurma yetkisi verilir. Hükümet kurulmazsa eğer erken seçime gidilir.