Okul

Bilgi Nedir Çeşitleri Nelerdir

Bilgi, deneyim ve eğitim sonucunda insanların kendisini belirli bir noktada uzmanlık, yetenek ve görüş açısından geliştirmesidir. Bilginin toplanması ile gerçekler gün ışığına çıkarak insanlar tecrübe sahibi olmaktadır. Kazanılan tecrübe aşinalık çeşitli alanlarda kullanılmasına izin vermektedir. Bilgi çeşitli amaçlarla elde edilir ve sınıflandırılır.

Gündelik bilgi: Duyu organları ile algılanan bilgi gelişimleridir. Bilginin alınması ile deneme, tecrübe ve gözlem gelişmeleri gösterilir. Belirli yöntem kazanılması için bilgi sahibi olunması gereklidir. Örneğin yeşil elmanın yeşil olduğunu anlamakta görülebilir.

Dini bilgi: Tanrının ve elçileri olan Peygamberler tarafından insanlara verilen bilgilerdir. Dini kitaplarda yer alan bilgiler insanları yönelterek bilgi sahibi olmalarını sağlamaktadır. Dinsel bilgi sayesine iman inanır ve eleştiriye kapalıdır.

Coğrafi bilgi: Belirli bir bölge hakkında gözlemlenerek sahip olunabilecek bilgidir. Coğrafi bilgi coğrafi konum, öznitelik ve topolojik bilgi olmaktadır.

Felsefi bilgi: Şüphe edilerek olaylara yaklaşılmasını sağlayan düşünce tarzıdır. Felsefi bilgi insanların inançları ve yaşamlarının şekli ile gelişir. Bilginin doğruluğu ile gerçekleşir.

Bilimsel bilgi: Bilisel yöntemlerle akıl yürütme yolu ile varlıklar hakkında bilgi sahibi olunmasıdır. Bilgi nedensellik ilkesi doğrultusunda olgular üzerinde hipotez ve deneyler sınamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu