İç Anadolu Bölgesinin Özellikleri
Orta Anadolu Bölgesi’de denilen İç Anadolu Bölgesinde ki platolar Obruk, Haymana, Cihanbeyli ve Uzun yayla platolarıdır. Bu platolar arasında Konya, Ankara, Kayseri ve Eskişehir ovaları vardır.
Bölge Konya, Yukarı Sakarya, Yukarı Kızılırmak, Orta Kızılırmak olarak 4 bölüme ayrılmıştır.
İç Anadolu Bölgesinde yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Step ikliminin hakim olması denizden uzak ve etrafının dağlarla çevrili olmasından kaynaklanmakta doğuya gittikçe iklim karasallaşmaktadır.
Bölgenin en önemli Akarsuları Kızılırmak ve Sakarya, Gölleri ise Tuz Gölü, Akşehir, Eber, Seyfe ve Tuzla Gölleridir.
Bitki örtüsü bozkır olan İç Anadolu Bölgesinde Tarım ve hayvancılık önemlidir. Koyun ve Tiftik Keçisi yetiştiriciliğinde İç Anadolu Bölgesi öndedir. Ankara tiftik keçisi meşhurdur.
Sanayinin geliştiği, ulaşımın elverişli ve bu nedenle de nüfusun kalabalık olduğu Ankara, Konya, Eskişehir, Kayseri, Kırıkkale illeri Çimento, şeker Fabrikaları, Lokomotif, Silah ve Petrol Arıtma Tesisleri ile en önemli sanayi kuruluşlarının bulunduğu illerdir.
Krom, Linyit, Demir, Lületaşı, Kaya tuzu, Çinko ve Jips en çok çıkarılan madenlerdir. Türkiye’de Tuz üretiminin %30’u Tuz Gölü’nden elde edilmektedir.
Ürgüp, Göreme, Mevlana Müzesi, Karatay Medresesi, İnce minareli Medrese, Gök Medrese ve Alaaddin Camii önemli turistik yerleridir.
Türkiye Cumhuriyetinin başkenti olan Ankara’nın da İç Anadolu Bölgesinde bulunması bölgeye ayrı bir önem kazandırmaktadır.