Okul

Halk Oyunları İle Milli Kültürün Oluşması Arasındaki İlişki

Türk folkloru yörelere ait oyunların halk tarafından oynanan çeşitli oyunlarının göstergesi olmaktadır. Türk oyunlarında köylere, kasabalara ait oyunlar kültürün birlik ve beraberliğin simgesini oluşturmaktadır. Halk oyunları yöresel anlamda bölgelere göre ayrılmaktadır.

Türk kültürünün temelini oluşturan kültürel parçalardandır. Bireylerin meydana getirdiği “folklor” kelimesi halk oyunları ifadesinde kullanılır. Folklor halkın kendi oluşturduğu hareketli oyunlardan oluşur. Kültür yemek, efsane, türkü, oyun, dans, giyim gibi çeşitli özelliklerin bir araya gelmesi sonucunda oluşur. Folklor de kültürü oluşturan öğeler arasındadır. Yöresel oyunların dans, giyim şeklinde ifade edilmesidir. Halk oyunu ve folklor kelimelerinin anlamları birbirlerine yakındır. Halk oyunları ifade bakımında folklor’un bir kısmını oluşturmaktadır.

Milli kültürün oluşması yörelerin halk oyunlarının önemi vardır. Halk oyunları milli kültürü oluşan öğelerin bir parçasını oluşturur. Halk oyunları yörenin giyim, dans ve oyun düzenini ortaya çıkarmaktadır. Hepsi bir araya gelerek folklor’ü oluşturur. Milli kültüründe oluşmasında bölgenin tüm özelliklerinin bir araya gelerek göstermesi sonucunda oluşacağı bilinmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu