Merceklerin Kullanım Alanları
Mercekler günlük hayatın ışığın yönünü değiştirilmesi, canlı hücrelerinin incelenmesi için ulanılan bir tür yapıdır. Mercek ile incelenen cisimlerin görüntüsü büyüyerek araştırılması yapılır. Mercekler bir çok alanda kullanılarak yararlanılmaktadır.
Merceklerin yakınlaştırıcı ve uzaklaştırıcı özelliği olduğundan dolayı çeşitli şekillerde kullanılarak insanlığa faydaları olmuştur. Bu sayede teleskop, mikroskop ve gözlük camları üretilerek bilime ve tıp alanında faydası olmuştur. Maddenin parçacıkları ve atomun keşfedilmesinde de teleskoplardan yararlanılmıştır. Herhangi bir kanserli hücrenin tespiti, gelişmesi ve tedavinin gidişatının öğrenilmesi için faydalı olmuştur.
Teleskoplar: Silindirde çeşitli mercekler kullanılarak uzaydaki olayların incelenmesinde kullanılan alettir. İlk teleskop 1609 yılında üretilmiştir. Ay yüzeyindeki kraterlerin keşfedilmesi teleskop sayesinde olmuştur.
Mikroskop: Mercekleri kullanarak teleskopu icat eden Galilei için daha küçük ölçülerde yine silindir şekilde kullanarak mikroskobu icat etmiştir. Canlı hücreleri ve küçük parçacıkların incelenmesinde kullanılmaktadır.
Gözlük camları: Miyop, Hipermetrop, Astigmat olan kişilerde görme kaybı ve sorunları olduğundan dolayı tedavisinde merceklerden yararlanılarak camdan gözlükler üretilmiştir. Görmeleri kolaylaşarak odaklanmalarındaki sorunların önüne geçilmiştir.