Okul

Çiçeklerde Tozlaşma Nasıl Olur

Polenlerin dişi üreme organının tepesine ulaşmasına rüzgâr, hayvanlar ve su sebep olur. Bu olaya da tozlaşma adı verilir. Polenler rüzgârın etkisiyle tepeciğe yapışır ve erkek üreme organının doğru polen tüpüne ulaşması ile döllenme oluşur.

Döllenmenin oluşabilmesi için diğer erkek üreme hücresinin de doğru tüpe ulaşması gerekir. Bununla birlikte döllenme tamamıyla oluşmuş demektir. Döllenmeden sonra zigotun oluşmasıyla tohum taslağı da gelişmiş hale gelmektedir.

Tozlaşmanın Oluşması İçin Gerekli Faktörler
Tozlaşma doğal bir olaydır ve oluşması için gereken bazı etkenlere ihtiyaç duyar. Tozlaşmanın oluşması için gereken faktörler oluştuğunda bu doğal olayda gerçekleşmiş olur. Tozlaşmanın oluşması için üç ana sebep vardır.

Kendi Kendine Tozlaşma
Aynı çiçeğin içerisindeki erkek üreme hücreleriyle dişi üreme hücrelerinin birleşmesiyle meydana gelen tozlaşma durumuna kendi kendine tozlaşma adı verilir. Döllenme oluştuğunda tohumda oluşmuş demektir ve belirli bir süreden sonra tohum meyve olacaktır.

Böcekler
Böceklerin, sineklerin, arıların ve benzeri böcek türlerinin bir çiçekten diğerine polenleri taşımasıyla oluşan tozlaşma şeklidir.

Rüzgâr
Rüzgârın etkisiyle polenlerin uçmasıyla oluşan tozlaşma şeklidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu