Okul

Cumhuriyet Döneminde Eğitim Alanında Yapılan Yenilikler Nelerdir

Cumhuriyet dönemi ile eğitim alanında yenilikler gelmiştir. Atatürk, eğitime verdiği önemi en güzel “hayatta en hakiki mürşit ilimdi” sözüyle anlatmıştır. Tevhid-i Tedrisat kabul edilmesiyle medreseler kapatılarak yerine okullar kurulmuştur. Artık eğitimle ilköğretim, lise olmak üzere iki çeşit eğitim sisteminden oluşuyordu. Eğitim döneminde en büyük adım 3 Mart 1924 tarihinde atılmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı kurularak eğitim kurumları tek çatı altına birleştirilmiştir. Müfredatlar hazırlanarak eğitim sistemi üzerinde çalışmalar belirlenmiştir. Okullarda erkek-kız ayrımı yapılırken ortadan kaldırılarak birlikte okumalı eğitime geçildi.

1928 tarihinde harf devrimi yapılarak önemli yenilik getirilmiştir. Arap harflerinden kurtularak yerine Latin harfleri kabul edildi. Okuma yazma oranı düşük olmasıyla okuma yazma seferberliği başlatılmıştır. Ülkenin dört bir yanında Mustafa Kemal Atatürk’ün öğrencileri geleceğin öğretmenlerini yetiştirmek için eğitim vermiştir.

Modernleşmiş eğitime doğru harekete geçilmiştir. Bir çok eğitim alanında insanlar eğitim alabilir olmuştur. Günümüze kadar yapılan değişiklikler sayesinde akıllı tahtalar, teknolojik ürünler kullanıldı. Atatürk öğretmenlere verdiği değeri “öğretmenler, gelecek sizin eseriniz olacaktır” demiştir.

Öğretmenlik mesleğinin kutsallığını devamlı anlatmıştır. Yurt gezilerinde okullara uğrayarak öğretmenleri ve öğrencileri ziyaret etmiştir. Dersler girerek öğrencilerle birlikte öğretmenlerini takip etmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu