Ülkemizde Yaşanan Önemli Dış Göç Hareketleri Nelerdir
Dış göç, vatandaşların çalışmak veya yaşamak için yurtdışına gidip yerleşmesidir. Türk tarihinde ilk Osmanlı tarihinde gerçekleşen durumdur. Gerileme dönemine girerek yabancı ülkelere tanınan imtiyazlardan dolayı halk kendi sanatını yapamaz hale gelmiştir. Ülke vatandaşları kazanmak ve gelirlerini arttırmak için yabancı ülkelere göç ederek işlerini yerine getirmişlerdir. Ekonomi de zayıflama ve gerileme olması ciddi anlamda kayıplara neden olmaktadır. Dış göçler etkin olarak beyin göçüyle sonuçlanır.
Ülkemizde önemli göçlerin nedeni ekonomik olarak gerilemedir. İşsizlik oranların artması ve gelirlerin düşük olması insanların zorlu yaşamalarına neden olmasıdır. Çalışacak iş bulunmaması insanlar için geçim sorunlarını yaratmaktadır. Yabancı ülkelerin daha çok maaş vermeleri insanları farklı ülkelere doğru yöneltmesi olur.
İşsizlik oranların fazlalıkları, çalıştıklarının karşılığını tam alamamalarından dolayı göç meydan gelir. Dış ülkelerin işçilere daha çok değer vermesi önemini arttırmıştır. Dış göçlerin temel sebebi geçim sıkıntısı olarak belirlenmiştir. İnsanlar yaşamlarında ihtiyaçları tam karşılayamaması durumunda sıkıntılar yaşamaktadır. Geçim sıkıntısı insan yaşamında etkin rol üstlendiğinde bundan ötürü göçler meydana gelir.